CosmosolGroup profesionalni DDD poslovi

specijalizirana kompanija za pružanje usluga iz oblasti sanitarne zaštite!

Zmije

Zmije su vođene svojim čulom mirisa, a u potrazi za hranom ili partnerom mogu se naći i u vašem dvorištu. Uklonite mirise koji ih privlače pa ćete umanjiti šansu da se susretnete s njima.

Vomeronazalni organ

Svako živo stvorenje na ovoj našoj planeti je u potrazi za hranom, pa tako i zmije. Ovi gmazovi prije svega „namirišu“ svoju okolinu, ali ne koriste nos, kao što to činimo mi, ljudi. Zmije miris percipiraju hemorecepcijom, odnosno koristeći posebni organ - Jakobsonov ili vomeronazalni organ.

Naime, kada zmija isplazi jezik, skuplja čestice iz zraka na temelju kojih pronalazi hemijske tragove i mirise u svojoj okolini. I tako, ako se u vašem dvorištu nalaze mirisi, za koje ona procijeni da su poslastice, navratit će i kod vas.

Na vama je da im pošaljete poruku kako u vašem okruženju nema ništa od onoga što je njima zanimljivo, a to možete učiniti tako da se pobrinete ukloniti mirise koji ih najviše privlače.

Pripazite na ostatke hrane koji privlače glodavce

Zmije neće na vaše ostatke hrane, ali ćete njima privući glodavce koji će kod vas u dvorištu ili vrtu obaviti cijeli proces probavljanja hrane, pa će odložiti višak – odnosno izmet. Njega će lako namirisati i odlučit će baš kod vas potražiti omiljeni im plijen.

Vole ptičija jaja

Miris ptica, njihov izmet ili gnijezda mogu potencijalno privući zmije. Ako želite učiniti uslugu pticama i u dvorištu im ostaviti bazenčiće s vodom, imajte u glavi da je vaše dvorište postalo zanimljivo zmijama.

Privlače ih žabe i ribe

Zmije koje žive u vodi ili poluvodene zmije obožavaju miris vodozemaca poput žaba ili riba.

Jedna zmija privuče drugu

Zmije mogu osjetiti feromone koje ispuštaju druge zmije. Osim hranjenja, potreba za parenje također ulazi u one urođene instinkte pa će, pogotovo kad im je sezona odlaganja jaja, zmije prilaziti mjestima gdje osjećaju prisutnost drugih zmija.

Da biste se osigurali, u vrt posadite biljke čiji mirisi odbijaju zmije, a to su zmijska biljka, neven, božikovina i hrizanteme.


LOKACIJA

Kromolj bb
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

Telefon: + 387 33 977 027
Mobitel: + 387 61 377 210

Email: [email protected]

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 08 - 16 sati
subota: 08 - 12 sati
nedjelja: hitne intervencije