CosmosolGroup profesionalni DDD poslovi

specijalizirana kompanija za pružanje usluga iz oblasti sanitarne zaštite!

Pauk Nosferatu

dezinsekcija, pauci, Cosmosolgroup, sanitacija

O pauku koji se u po Evropi naziva nosferatu posljednjih godina često se piše u medijima, ne samo zbog njegovog upečatljivog imena, nego uglavnom zbog njegove impozantne veličine: samo tijelo može doseći gotovo dva centimetra, a raspon njegovih osam nogu i do šest centimetara. Osim toga, spada u paukove koji grizu.

A sada je u studiji njemačke Udruge za zaštitu prirode (NABU) objavljenoj u časopisu „Frontiers in Arachnid Science" zaključeno da se ovaj pauk u posljednje dvije godine vrtoglavom brzinom raširio po cijeloj Njemačkoj, i to mnogo više nego što se ranije pretpostavljalo.

Otkud ovaj pauk u Evropi?

Do prije 20 godina, Zoropsis spinimana, kako glasi njegov taksonomski naziv, živio je samo u sredozemnoj regiji. Međutim, u međuvremenu je osvojio i sjever – vjerojatno u početku kao slijepi putnik u prometu. Postao je profiter klimatskih promjena. Prvi put je otkriven u Freiburgu 2005. gradu koji važi za najtopliji u Njemačkoj.

Spada u velike vrste. Zbog tipičnog uzorka na prednjem dijelu njegovog tijela, u Njemačkoj je dobio ime „nosferatu", po poznatom njemačkom filmskom vampiru.

Je li opasan?

Nosferatu je jedna od rijetkih vrsta pauka koja može ugrizom probiti ljudsku kožu. Otrovan je, ali gotovo svi pauci su otrovni i koriste svoj otrov prilikom lova. Ali to nije razlog za uzbunu: otrov nosferatua nije opasan za ljude.

Oni koje je ugrizao, opisali su da je ugriz bolan otprilike kao ubod ose, pčele ili komarca. Opasno je kad ugrize nekoga s alergijom.

Ako vas pauk ipak ugrize, zahvaćeno područje treba ohladiti i potražiti medicinsku pomoć ako dođe do alergijske reakcije.

Nosferatu voli toplinu

U južnoj Europi, na primjer u Istri, ili sjevernoj Africi, pauk nosferatu živi u šumama koje nisu guste i voli se preko dana skrivati ispod kore drveta i kamenja.

Do sada je obično viđan u zatvorenom prostoru, vjerojatno zato što voli toplinu. Ali isto tako je moguće da se jednostavno u kući ili zgradi lakše uoči nego u prirodi.

Nosferatu je aktivan je noću, a preko dana se skriva. Posebna karakteristika je da se može kretati po glatkim i okomitim površinama poput stakla, na primjer na prozoru. Ima ljepljive dlačice na nogama. Majstor je u penjanju i nekoliko puta je pronađen na 3. – 4. spratu.

Nosferatu pauk pripada porodici pauka lovaca, ali on ne gradi mreže kako bi uhvatio svoj plijen. Nego nepomično vreba svoj plijen, i onda munjevito napada.

Nosferatu ipak plete: nakon parenja u jesen, ženka oko svojih 20 do 50 jaja isprede plavičastu čahuru i onda ih čuva do svoje smrti. Paukovi se izlegu nakon nekih četiri do šest tjedana.

Što ako ga nađete u stanu, kući ili garaži?

Ako naiđete na pauka Nosferatu u svom stanu – ne treba paničiti. Naravno, direktan kontakt treba izbjegavati.

I ovaj pauk se može lako, ali pažljivo iznijeti iz kuće. Poklopite ga na primjer čašom ili teglom, ispod podvucite tanji karton i sigurno iznesite pauka vani  - jer pauci su korisni u prirodi. Donekle čak može biti koristan i u kući: jede muhe, leptire i druge pauke.

Ako ga želite držite podalje od sebe: pauk nosferatu ne podnosi mirise lavande, mente, eukaliptusa, cimeta, citrusa i kestena.


Cosmosol Group aktivno radi na zaštiti, prevenciji i rješenjima za sve aktivne prijetnje te za tretmane koristimo najkvalitetnija, u praksi provjerena, ekološka sredstva, na način koji isključuje mogućnost incidenata, bez ometanja poslovanja s posebnom pažnjom prema imovini korisnika usluga, imajući u vidu posebnost svakog pojedinog objekta.

Na sve naše usluge, pogotovo na tretmane protiv žohara i generalno dezinsekcije, nudimo garanciju, jer nama je klijent na prvom mjestu! Kontaktirajte nas ODMAH.

Cosmosol Group d.o.o.
T: +387 61 377 210
F: +387 33 977 027
E: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
A: Kromolj bb, 71000 Sarajevo, BiH

 

 


LOKACIJA

Kromolj bb
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

Telefon: + 387 33 977 027
Mobitel: + 387 61 377 210

Email: [email protected]

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 08 - 16 sati
subota: 08 - 12 sati
nedjelja: hitne intervencije