CosmosolGroup profesionalni DDD poslovi

specijalizirana kompanija za pružanje usluga iz oblasti sanitarne zaštite!

Opaki predator širi se Evropom

strsljen, azijski, dezinsekcija

Problem je što na našem kontinentu ova vrsta nema prirodnog neprijatelja, a ne napadaju je ni bolesti

Kad su se prije gotovo dvadeset godina godina azijski stršljenovi pojavili u Evropi, mnogi su se prestrašili. Nije to bila loša vijest samo za našu vrstu, nego i za pčele, koje ova vrsta uništava.

Dnevno ih jedan stršljen može pojesti i do 50, pa je zato u Evropi on odmah klasificiran kao predatorska, invazivna vrsta. Problem je što na našem kontinentu on nema prirodnog neprijatelja, a ne napadaju ga ni bolesti, prenosi Jutarnji.hr.

Kad su u martu britanski mediji objavili kako su vidjeli jednog, pa se boje da su ti maleni letači počeli provoditi i zime na području Ujedinjenog Kraljevstva, mnogima nije bilo svejedno. No nije samo kod njih situacija sve teža, jer ovih životinja sve više i u Francuskoj te Belgiji.

Njihova gnijezda su nekima posebno strašna. Toliko su velika da u njima može živjeti i po osam hiljada ovih stvorenja, a svakoga dana će stanovnici tog gnijezda pojesti nešto više od 11 kilograma drugih insekata, kažu stručnjaci. Prava su malena pošast, drugim riječima, a za nas su opasni za sve one koji imaju alergijsku reakciju. U Evropi je već bilo smrtnih slučajeva nakon uboda ovih životinja, koje su posebno opasne u rano proljeće. Tada, naime, marljivo grade svoja gnijezda, ali njihova je posebnost što to rade blizu tla. Tek kasnije, u ljetno doba, sele se na stabla.

- S obzirom na sve to, brine me kako će ova bića utjecati na percepciju javnosti o osama i stršljenovima. U vremenu smo kada moramo poticati ljude da prihvate svaki aspekt prirode, koliko god im on možda bio odbojan ili zastrašujući, jer su sva stvorenja tu s razlogom i imaju svoje mjesto u ekosustavu. A onda imamo stršljenove koji u Europi nemaju nikakvu ulogu i koje smo mi doveli na kontinent - rekao je za Guardian Seirian Sumner, profesor bihevioralne ekologije na University College London (UCL).

Vrsta je prvi put došla u Europu 2004. godine, kada su uočeni u Francuskoj, a smatra se da su slučajno prevezeni u teretu iz Azije. Brzo su se proširili zapadnom Europom.


Cosmosol Group aktivno radi na zaštiti, prevenciji i rješenjima za sve aktivne prijetnje te za tretmane koristimo najkvalitetnija, u praksi provjerena ekološka sredstva, na način koji isključuje mogućnost incidenata, bez ometanja poslovanja s posebnom pažnjom prema imovini korisnika usluga, imajući u vidu posebnost svakog pojedinog objekta.

Na sve naše usluge, pogotovo na tretmane protiv stršljena i generalno dezinsekcije, nudimo garanciju, jer nama je klijent na prvom mjestu! Kontaktirajte nas ODMAH.

UPOZORENJE!

Ne pokušavajte sami uklanjati gnijezdo stršljena, prepustite to profesionalcima.

Cosmosol Group d.o.o.
T: +387 61 377 210
F: +387 33 977 027
E: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
A: Kromolj bb, 71000 Sarajevo, BiH


LOKACIJA

Kromolj bb
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

Telefon: + 387 33 977 027
Mobitel: + 387 61 377 210

Email: [email protected]

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 08 - 16 sati
subota: 08 - 12 sati
nedjelja: hitne intervencije