Štakor

CosmosolGroup - provođenje mjera sanitarne zaštite, dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, što podrazumjeva sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, te ekonomskih šteta koje mogu nastati djelovanjem glodavaca i drugih štetočina

Štakor

Štakori (Rattus) su rod mišolikih glodara. Ovaj rod sadrži 66 vrsta a na našem području su dvije najpoznatije:

Crni štakor (Rattus rattus)
Smeđi štakor (Rattus norvegicus).

Štakori žive oko 5 godina, a po prehrani su svejedi, često žive na staništima blizu ljudskih naselja, ili u naseljima i domovima ljudi, usred obilja hrane. Svojim ponašanjem katkad čine štetu. Štakori mogu biti prenositelji nekoliko ljudskih parazita što čini štakore higijenskim problemom stanovništva, posebno u velikim gradovima, gdje često žive u kanalizacijama.

Biologija i navike glodavaca mogu izazvati ozbiljnu prijetnju vašem domu. Ako vam je potrebna kontrola glodavaca, evo što trebate znati o ovim štetnicima:

Instinkti: Štakori su instinktivno oprezni prema novim stvarima u njihovom okruženju, uključujući mjere kontrole štakora kao što su zamke i mamci. Često se nastanjuju u tavanima, jazbinama, trijemovima, zidnim rupama to jest procjepima i drugim teško dostupnim mjestima.

Bolest: Štakori mogu nositi i prenositi niz ozbiljnih bolesti. Na svojem tijelu mogu uvesti parazite kao što su buhe i krpelji i tako unositi bolesti u vaš dom.
Anatomija i ponašanje

Glodavci su toplo-krvni sisavci koji se, poput ljudi, mogu naći diljem svijeta. Prednji zubi su im veći od ostalih te im suže im za gnječenje i žvakanje. Glodavci žvaču razne materijale koji su im dostupni i uzrokuju veliku štetu u domovima i oko njih.

Glodavci se brzo množe a neke vrste se pare tijekom cijele godine. Zbog anatomije tijela glodavaci su sposobni stisnuti se kroz prostore naizgled manje od njih samih. Sve takve rupe trebaju biti začepljene kako bi se spriječio ulazak i povratak glodavaca. U takvim slučajevima najbolje je obratiti se stručnjaku za kontrolu štetočina.
Ponašanje i opasnost

Štakori i miševi su iznimno destruktivni na poljoprivrednim imanjima. Puno vrsta štakora se hrane sjemenom i žitaricama. Izmet i urin nekih glodavaca mogu kontaminirati površine s kojima dolaze u dodir.

Informacije o bolestima

Nije preporučljivo samostalno riješavati probleme sa divljim glodavcima posebno zbog njihovih velikih zubi i sposobnosti prenošenja raznih bakterije, virusa i bolesti kroz slinu, izmet i urin.

Suzbijajne

U slučaju pronalaska glodavca u vašem domu, preporuča se kontaktirati stručnjake za zaštitu štetočina radi identifikacije i njihovog uklanjanja. Prisutnost jednog glodavca unutar kuće vrlo vjerojatno ukazuje na veću zarazu.
Držite djecu i kućne ljubimce dalje od glodavaca. Ukočeni glodavac spreman je zgristi u svrhu samoobrane.

 


LOKACIJA

Kromolj bb
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

Telefon: + 387 33 977 027
Mobitel: + 387 61 377 210

Email: [email protected]

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 08 - 16 sati
subota: 08 - 12 sati
nedjelja: hitne intervencije