Smrdljivi Martin

CosmosolGroup - provođenje mjera sanitarne zaštite, dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, što podrazumjeva sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, te ekonomskih šteta koje mogu nastati djelovanjem glodavaca i drugih štetočina

Smrdljivi Martin

Općenito

Ime su dobili po smrdljivoj tekućini koju ispuštaju iz žlijezda na prsima kada su uznemireni, Također ulaze u domove u vrijeme Martinja u kasnu jesen kada vani postaje hladno. Smatraju se značajnim štetnicima na poljoprivrednim kulturama jer oštećuju cvijeće i listove biljki kada sišu njihove sokove. Ipak, druge vrste su grabežljivci pa tako i značajni neprijatelji mnogih štetnika. Ove insekte smatra se i korisnima i štetnima.

Opis, značajke i suzbijanje

Porodica: Pentatomidae

Karakteristike

Smrdljivi Martin čest je naziv za mnogo insekata iz Heteroptera and Hemiptera reda. Postoji više od 25 000 vrsta ovih stjenica koje nalazimo po cijelom svijetu, a oko 800 vrsta nalazimo u BiH. Porijeklo njihovog čudnog naziva u BiH i Hrvatskoj je u smrdljivoj tekućini koju ispuštaju iz žlijezda na prsima kada su uznemireni, kao i u činjenici da ulaze u domove u vrijeme Martinja u kasnu jesen kada vani postaje hladno.

Ovi insekti imaju trokutastu glavu, spljošteno tijelo koje je uglavnom smeđe ili zeleno i krila koja prekrivaju njihov abdomen preklopljena jedno preko drugog. Ovisno o vrsti, uglavnom su veliki od 0.5 do 2.5 cm i vole boraviti na stablima, u grmlju i na zelju poput kupusa. Umjesto usta smrdljivi Martini imaju rilo koje koriste kako bi probušili biljku i hranili se njome ili kako bi ubili plijen.
Stoga, neke vrste takozvanih smrdljivih Martina poput onih koji pripadaju Pentatomidae porodici smatra se značajnim štetnicima na poljoprivrednim kulturama jer oštećuju cvijeće i listove biljki kada sišu njihove sokove. Ipak, druge vrste su grabežljivci pa tako i značajni neprijatelji mnogih štetnika, zbog čega se ove insekte smatra i korisnima i štetnima. Također postoji mnogo vrsta koje se hrane ljudskom i životinjskom krvlju, primjerice posteljne stjenice.

Najčešće vrste ovih insekata u BiH su Raphigaster nebulosa, Eurydema ventrale, Nezara viridula, Palomena prasina i Pyrrhocoris apterus koja je u BiH gotovo redovno sklona pojavi u masovnim količinama. Međutim, Pyrrhocoris apterus ili plamena stjenica koja je vrlo čest kukac u parkovima i šumama je poprilično bezopasna i može je se prepoznati po njenoj karakterističnoj crno-crvenoj boji s dvije velike crne točke na 'leđima'.

Životni ciklus

Ženke smrdljivog Martina uglavnom na biljkama izlegu oko 40 jajašaca, a ova jajašca se kroz par dana izlegnu u nimfe koje prolaze kroz 5 stadija prije nego postanu odrasle jedinke, što je najčešće u jesen kada je najezda smrdljivog Martina na vrhuncu. Tijekom njihovog razvoja, nimfe koriste rilo kako bi se hranile biljkom.

Najezda smrdljivog Martina

Pošto je njihov broj najveći u jesen kada vanka postaje hladnije, smrdljivi Martini traže zaklon u toplim i zatvorenim prostorima poput skladišta s voćem i povrćem, a vrlo šesto i u stanovima. Unutra uspiju ući kroz prozore, vrata, pukotine, rupe itd., a van izlaze odnosno ponovno postaju aktivni u proljeće.
Ako su se smrdljivi Martini najezdili u vašem domu, vjerojatno ćete ih primijetiti oko prozora, svjetala, na zidovima i sličnim mjestima gdje se griju ili traže izlaz van.

Suzbijanje

Najbolji način za spriječiti smrdljive Martine da uđu u vaš dom je zatvaranjem bilo kakvih pukotina i rupa, kao i stavljanjem zaštitne mrežice na prozore, vrata i ventilacije. Ipak, oni znaju ući unutra kako bi prezimili usprkos vašim naporima da ih držite podalje. U tom slučaju možete koristiti usisavač kako bi ih odstranili ili nazvati stručnjaka za štetočine koji vam može pomoći s njihovim uklanjanjem, može bitno pomoću zamki za smrdljive Martine, i dati vam kemikalije koje se koriste na potencijalnim mjestima ulaska kako bi spriječili smrdljive Martine od ponovnog ulaska u vaš dom u budućnosti.


LOKACIJA

Kromolj bb
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

Telefon: + 387 33 977 027
Mobitel: + 387 61 377 210

Email: [email protected]

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 08 - 16 sati
subota: 08 - 12 sati
nedjelja: hitne intervencije