CosmosolGroup profesionalni DDD poslovi

nametnici protiv kojih se borimo!

Općenito

Stjenice (su crvenkastosmeđi, plosnati, ovalni insekti veličine sjemenke jabuke. Nakon hranjenja nateknu i postanu crveni. Isključivo se hrane krvlju domaćina i aktivniji su noću kada njihov domaćin spava. U hladnijim uvjetima mogu preživjeti više od godinu dana bez hrane. Borave u skrivenim i nedostupnim mjestima u blizini kreveta. Često ih nalazimo u hotelima jer tamo lako „putuju“ između soba na prtljazi ili ostalim predmetima. Jednom kada su u prostoriji, prilično ih se teško riješiti. Nerijetko je u suzbijanju potrebna pomoć stručne osobe.

Opis, identifikacija i suzbijanje
Porodica: Cimcidae

Kako prepoznati i identificirati stjenice?

Karakteristike

Stjenice (Cimex lectularius L.) su crvenkastosmeđi, plosnati, ovalni insekti veličine sjemenke jabuke, odnosno otprilike 4-5 mm dugi. Nakon hranjenja, oni nateknu i postanu crveni. Ovi insekti hrane se isključivo krvlju domaćina i aktivniji su noću kada njihov domaćin spava. U hladnijim uvjetima mogu preživjeti više od godinu dana bez hrane. Nalazimo ih u pukotinama i okvirima kreveta, namještaju, podnim daskama, madracima, posteljini, utičnicama i okvirima slika. Generalno govoreći, one borave u skrivenim i nedostupnim mjestima koja su u blizini kreveta na kojem njihov domaćin spava. Često nailazimo na stjenice u hotelima gdje one „putuju“ između soba s prtljagom i ostalim osobnim stvarima.

Najezda stjenica

Znakovi

1. Same stjenice veličine i oblika sjemenke jabuke.
2. Ostaci kože; kako se mlade stjenice razvijaju, one odbacuju kožu koja ima postaje pretijesna, a takvi ostaci kože mogu biti znak njihove prisutnosti u nekoj prostoriji.
3. Izmet; nakon što se nahrane krvlju domaćina, stjenice se vraćaju u njihovo skrovište gdje ostavljaju izmet u obliku tamnih mrlja u pukotina i porama ili tamne nakupine na otvorenim površinama.
4. Ugrizi su još jedan znak prisutnost stjenica, ali uz njih bi trebalo pronaći još neki od ovih znakova prisutnosti stjenica kako bismo bili sigurni da su ugrize na koži uzrokovale one.

Kako se dobiju stjenice?

Stjenice možete pokupiti u skoro svakom mjestu koje posjetite kao što su hoteli, trgovine, uredi, škole its. Zbog njihove veličine, one se jako dobro skrivaju i tako putuju s prtljagom, osobnim stvarima ili čak ljudima bez da ih se primijeti. Jednom kada ih se unese u neku prostoriju, vrlo je teško riješiti ih se, zbog čega u slučajevima najezde stjenica nerijetko zatreba profesionalna pomoć.

Brzo djelovanje bitan je faktor u sprječavanju najezde stjenica čije suzbijanje, jednom kada se pojavi, zahtjeva mnogo vremena i truda.

Mali savjeti od velike koristi:
1. Perite i sušite posteljinu na najvećoj dopuštenoj temperaturi
2. Uklonite sve stvari koje stvaraju nered i prepreke kako biste lakše uočili stjenice
3. Pregledajte Vaš dom nakon izleta, gostiju koji su prespavali ili selidbe
4. Pažljivo pregledajte namještaj, posebice rabljeni, prije nego ga unesete u Vaš dom

Koliko ozbiljan problem predstavljaju stjenice?

Razmnožavanje

U povoljnim uvjetima, tj. kada ima mnogo hrane i sobna je temperatura, odrasle ženke stjenica izlegnu 1-5 jaja dnevno, odnosno do 500 jaja tijekom života. U ovakvim uvjetima, stjenice mogu živjeti više od 10 mjeseci, a razmnožavanje započinju s otprilike mjesec dana.

Bolesti koje prenose stjenice
Ipak, dobre vijesti su da nije poznato da stjenice prenose ijednu ljudsku bolest.

Ugrizi stjenica
Pošto se hrane krvlju, stjenice grizu životinje i ljude. Reakcije na ove ugrize razlikuju se od čovjeka do čovjeka.

Kako Vam mi možemo pomoći?

S obzirom na to da se stjenice razmnožavaju jako brzo, što ih prije primijetite i djelujete, to bolje. Brza reakcija je ključ sprječavanja problema sa stjenicama.

Naš proces zaštite temelji se na procjeni aktivnosti nametnika u Vašem domu, provođenju rješenja i kontroli koja pomaže u sprječavanju bilo kakvih mogućih problema sa stjenicama do kojih može doći.

Kako to funkcioniše?

1) Procjena aktivnosti
Ako sumnjate da imate stjenice ili želite spriječiti njihovo naseljavanje, naš stručnjak za štetočine će doći i pregledati Vaš dom. Stjenice se jako dobro skrivaju i teško ih je pronaći, ali CosmosolGroup će Vam poslati obučenog i iskusnog profesionalca koji zna gdje treba tražiti znakove prisutnosti stjenica u Vašem domu.

Tokom prve posjete, on će pregledati Vaš dom, posebno krevet, namještaj, tepihe i posteljinu. Drugim riječima, on će provjeriti određena područja koja su poznata skloništa stjenica, ako je potrebno i uz pomoć alata, poput pukotina i procjepa u kojima se ovi nametnici mogu skrivati. Pregled započinje u spavaćoj sobi i nastavlja se u ostalim prostorijama, a glavne mete su namještaj i susjedne područja koja su u blizini namještaja.

Tokom pregleda, naši stručnjaci za štetočine će tražiti:
1. Mrtve ili žive stjenice
2. Ostatke kože koje stjenice ostavljaju nakon presvlačenja
3. Male mrlje od izmeta
4. Malena kremasto obojena jajašca koja često nalazimo u procjepima

2) Provedba
Nakon prvotne inspekcije i procjene, naš djelatnik predložit će najbolji način za suzbiti Vaš problem. Ako su znakovi stjenica pronađeni u Vašem domu, on će Vam ponuditi plan za suzbijanje stjenica koji će se temeljiti na nalazima inspekcije i Vašim osobnim
Zahtjevima. Naš tim koristi najbolje alate, metode i pristupe kako bi riješili Vaš problem na najbolji mogući način za Vas i Vašu obitelj, ljubimce i sam okoliš. Ovakve metode eliminiraju i odrasle stjenice i njihove ličinke, pa tako sprječavaju njihov daljnji razvoj, razmnožavanje i ugrize.

3) Kontrola
Istrebljivanje stjenica može biti poprilično problematično, zbog čega mi organiziramo kontrolne inspekcije kako bismo bili sigurni da je tretman protiv stjenica koji je korišten učinkovit. Naravno, sve ovo će se evidentirati na licu mjesta gdje ćemo Vam predložiti buduće akcije za držanje stjenica podalje od Vašeg doma. Također, naši tehničari će Vas posjetiti s vremena na vrijeme kako bi provjerili situaciju i spriječili bilo kakve moguće najezde koje bi se mogle pojaviti.


LOKACIJA

Kromolj bb
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

Telefon: + 387 33 977 027
Mobitel: + 387 61 377 210

Email: info@cosmosolgroup.com

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 08 - 16 sati
subota: 08 - 12 sati
nedjelja: hitne intervencije