Mravi

CosmosolGroup - provođenje mjera sanitarne zaštite, dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, što podrazumjeva sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, te ekonomskih šteta koje mogu nastati djelovanjem glodavaca i drugih štetočina

Mravi

Općenito

Mravi pripadaju Hymenoptera redu kao i ose i pčele. Mravi ulaze čak i kroz malene rupe ili procjepe u potrazi za hranom i vodom. Svojim mirisom to jest fermonima usjeravaju ostale mrave. Svoja gnjezda mogu osnovati na primjer u zidovima, podu, rupama u drveću, zemlji itd. Različiti mravi grizu na različite načine. Primjerice vatreni mravi mogu ugristi osobu ili kućnog ljubimca više puta. Reakcija na ugrize razlikuje se ovisno od osobe do mrava, broja ugriza itd. U najgorem slučaju mravi će kod osoba alergičnih na ose i pčele izazvati alergijske reakcije ili anafilaksiju koja uključuje simptome poput mučnine, proljeva, teškog disanja, oticanja grla ili jezika i slično.

Porodica: Formicidae

Slijedi nekoliko korisnih informacija o mravima koje Vam mogu pomoću u suzbijanju mrava i njihove prisutnosti u Vašem domu te spriječiti mrave od ulaska u njega.

Pristup
Čak i malene rupe ili procjepi mogu biti način da mravi uđu u Vaš dom dok traže vodu i hranu i tako završe u Vašoj kuhinji ili drugim mjestima za pohranu hrane.

Miris

Mravi ostavljaju za sobom kemijske spojeve tj. feromone kako bi usmjerili ostale mrave prema hrani.

Kolonije
Mravlje kolonije sačinjava do pola milijuna mrava koji mogu ako su u opasnosti poprilično brzo preseliti na drugu lokaciju. Većinu kolonije čine mravi radilice, neplodne ženke koje žive između nekoliko mjeseci i nekoliko godina. Muški članovi kolonije uglavnom žive samo nekoliko tjedana, ali matice mogu preživjeti čak nekoliko desetljeća, kao što je slušaj s nekima od njih koje su živjele 30 godina.

Gnijezda
Mravi mogu osnovati njihovo gnijezdo na mnogo različitih mjesta unutar ili van Vašeg doma, primjerice u zidovima, podu, rupama u drveću, zemlji itd.

Kako suzbiti mrave?

U većini slučajeva, nažalost, ako uzmete stvar u svoje ruke, bitka protiv mrava neće biti previše uspješna. To je zato što ćete vjerojatno uništiti samo one mrave koje vidite. Ipak, da bi ih se doista riješili, morali biste pronaći i ukloniti njihovo gnijezdo što je jedini način da budete sigurni da se neće vratiti.
Stoga, trajno suzbijanje mrava je moguće jedino s odgovarajućim metodama, opremom i iskustvom, posebice zato što različite najezde mrava zahtijevaju različite načine uklanjanja.

Životni ciklus mrava

Mravi tijekom života prolaze kroz potpunu metamorfozu odnosno četiri stadija: jajašce, ličinka, kukuljica i odrasla jedinka. Različitim vrstama treba različita količina vremena da prođu kroz ove stadije, ali generalno govoreći, to može potrajati od nekoliko tjedana do godinu dana, a također ovisi o okolnoj temperaturi, vlazi i dostupnosti hrane.

1. Jajašca

Nakon parenja s mužjakom, neoplođena mlada matica postaje matica koja onda osnivaju vlastitu koloniju. Ona će pronaći odgovarajući mjesto za gniježđenje na kojem će poleći malena, bjelkasta jajašca. U zrelim kolonijama, matice mogu izlegnuti tisuće jajašaca dnevno.

2. Ličinke

Nakon približno 10 dana, mravlja jajašca postaju ličinke bez očiju i nogu. Matica ili radilice hrane ličinke povraćajući hranu, a većina ovih ličinke razviti će se u mrave radilice. Poneka, ako su dobivale više hrane, mogu postati mlade matice.

3.Kukuljice

Nakon što dovoljno narastu, ličinke ulaze u fazu kukuljice. Kod većine vrsta ličinke se u ovoj fazi zatvaraju u bijelu svilenkastu kukuljicu iz koje će izići mravi koji su na početku blijedi, ali s vremenom tame. Kod nekih vrsta pak, ličinke se ne razvijaju u kukuljici.

4. Odrasli mravi

Kada dođu do ovog stadija mravi su potpuno odrasli, a tamno kako postaju stariji. Odrasli mravi u koloniji su ili mravi radilice, matice ili mužjaci. Radilice su neplodne ženke koji skupljaju hranu, brinu o ličinkama i cijeloj koloniji, dok su matice plodne ženke koje polažu jajašca. Matice i mužjaci imaju krila, a radilice nemaju. Mužjaci se pare s plodnim ženkama nakon čega ubrzo umiru.

MRAVLJI UGRIZI

Različite vrste mrava grizu na različite načine. Neke vrste su agresivnije i ugristi će osobu više puta, čak nekoliko puta odjednom. Stoga, primjerice, vatreni mravi često grizu i kućne ljubimce. U većini slučajeva, vlasnik životinje će primijetiti da je ona ugrizena jer će se neprestano lizati u području ugriza ili držati šapu u zraku i slično.

Generalno govoreći, mravi grizu jer žele zaštiti koloniji ili ubiti životinju za konzumaciju.

SIMPTOMI

Reakcije na ugrize mrava razlikuju se i ovise o osobi, broju ugriza, vrsti mrava itd. Ugrizi nekih vrsta, poput vatrenih mrava, mogu uzrokovati alergijske reakcije ili anafilaksiju koja uključuje simptome poput mučnine, proljeva, teškog disanja, oticanja grla ili jezika i slično. Ovakve reakcije mogu biti opasne po život i više je vjerojatno da će se razviti u osoba koje se također alergične na ubode osa i pčela. Zbog toga je uvijek dobro da Vas u slučaju ugriza mravi pregleda doktor.
Ipak, u većini slučajeva, ugrizi mrava nisu opasni. Dapače, većina njih uzrokuje crvenilo i nateknuće kože oko ugriza, kao i malu bol koja nestaje nakon nekoliko sati.


Cosmosol Group vrlo aktivno i kontinuirano radi na analizi, rješenjima, zaštiti i prevenciji za sve sanitarne i DDD prijetnje, a za tretmane koristimo najkvalitetnija i u praksi provjerena ekološka sredstva, na način koji isključuje mogućnost incidenata, bez ometanja poslovanja s dužnom pažnjom prema imovini korisnika usluga, imajući u vidu posebnost svakog pojedinog objekta.

Na sve naše usluge, pogotovo na tretmane protiv mrava, nudimo garanciju, jer nama je klijent na prvom mjestu! Kontaktirajte nas ODMAH.

Cosmosol Group d.o.o.
T: +387 61 377 210
F: +387 33 977 027
E: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
A: Kromolj bb, 71000 Sarajevo, BiH


LOKACIJA

Kromolj bb
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

Telefon: + 387 33 977 027
Mobitel: + 387 61 377 210

Email: [email protected]

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 08 - 16 sati
subota: 08 - 12 sati
nedjelja: hitne intervencije