Muha

CosmosolGroup - provođenje mjera sanitarne zaštite, dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, što podrazumjeva sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, te ekonomskih šteta koje mogu nastati djelovanjem glodavaca i drugih štetočina

Muha

Općenito

Najrasprostranjenija muha u BiH je kućna muha, te se povezuje se s više od 100 patogenih mikroorganizama poput salmonele, stafilokoka i šigele, a ovi organizmi mogu uzrokovati ljudske i životinjske bolesti poput hepatitisa, kolere, tifusa i dizenterije. Životni vijek muhe ovisi o vrsti kojoj pripada, ali najčešće iznosi između 8 i 60 dana, ili rjeđe do godinu dana. Muhe su najaktivnije u ljeti, Vaš dom zaštititi će mrežice na prozorima i održavanje površina i kanti za smeće čistima i sigurno zatvorenima.

Najrasprostranjenija muha u BiH je kućna muha ili Musca domestica. Kućna muha povezuje se s više od 100 patogenih mikroorganizama poput salmonele, stafilokoka i šigele, a ovi organizmi mogu uzrokovati ljudske i životinjske bolesti poput hepatitisa, kolere, tifusa i dizenterije. Za učinkovito suzbijanje ovih nametnika neophodna je higijena i njihova tačna identifikacija, što je nešto u čemu vam može pomoći stručnjak za suzbijanje štetočina.

Muhe prikupljaju uzročnike bolesti na nogama i organima za hranjenje kada se hrane otpadom, pa tako mogu prenositi mikrobe samim šetanjem po nečemu, na primjer hrani, a tim više ako povraćaju ili se čiste.

Slijedi lista bitnih podataka koje biste trebali imati na umu kada pričamo o muhama:

  • Crijeva, tijelo i noge muhe mogu biti domaćin milijunima mikroorganizama.
  • Muhe pripadaju Diptera redu dvokrilnih insekata srednje do velike veličine. Pošto imaju samo jedan par krila, muhe često slijeću i ostavljaju tako iza sebe tisuće bakterija.
  • Muhe vrlo lako prenose bolesti jer se kreću brzo između smeća prepunog mikroba i hrane odnosno pribora za jelo
  • Ako muha sleti na hranu ili na pribor za jelo, pojedinac može u organizam unijeti bakterije koje mogu prouzročiti ozbiljna zdravstvena stanja poput meningitisa, proljeva, infekcije krvotoka i trovanja hranom.
  • Muhe se razmnožavaju u velikim količinama i puno brže od većine insekata. Mogu proizvesti do 20 generacija i više od milijun potomaka tijekom sezone parenja.
  • Životni vijek muhe ovisi o vrsti kojoj pripada, ali najčešće iznosi između 8 i 60 dana, ili rjeđe do godinu dana.
  • U BiH živi oko 600 vrsta muha.

Muhe su najaktivnije tijekom toplih vremenskih razdoblja, najčešće u ljeto, kada biste trebali ograničiti pristup vašem domu tako da držite vrata i prozore koliko je moguće zatvorenima ili ih zaštitite mrežicom koja će spriječiti ulazak muha. Osim toga, vaš dom bit će odbojan muhama ako održavate površine i kante za smeće čistima i sigurno zatvorenima. No, najbolje rezultate postići ćete kontaktirate li stručnjaka za suzbijanje štetočina kako biste razmotrili vaše opcije za eliminaciju muha.


LOKACIJA

Kromolj bb
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

Telefon: + 387 33 977 027
Mobitel: + 387 61 377 210

Email: [email protected]

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 08 - 16 sati
subota: 08 - 12 sati
nedjelja: hitne intervencije