Krtica

CosmosolGroup - provođenje mjera sanitarne zaštite, dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, što podrazumjeva sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, te ekonomskih šteta koje mogu nastati djelovanjem glodavaca i drugih štetočina

Krtica

Općenito

Krtica je sisavac iz reda kukcojeda. Tijelo je oko 15ak cm dugo, valjkastog je oblika bez vrata i prekriveno kratkom, baršunastom i crnom dlakom. Krtice vole naseljavati umjereno vlažna i plodna tla. Krtice se ne hrane korjenjem biljki već ih oštećuju tijekom kopanja. Krtice jedu gliste, male beskralježnjake, puževe, žabe, guštere, mrave, insekte i slično. Krtice su korisne i zaštićene životinje. Njih nije dozvoljno ubijati zato biste trebali koristiti druge metode poput hvatanja krtica ili ultrazvučne i vibrirajuće uređaje što odašilju niskofrekventne zvukove koji ih odbijaju.

Opis, identifikacija i suzbijanje
Porodica: Talpidae

Karakteristike

Talpa europaea or ili europska krtica sisavac je iz reda kukcojeda. Ona ima oko 15 cm dugo valjkasto tijelo bez vrata i prekriveno s kratkom, baršunastom, skoro crnom dlakom te kratki rep bez dlake. Također ima zašiljen i ogoljen nos te male odnosno zakržljale oči i uši, ali dobro razvijen sluh. Noge krtice su kratke, a prednji par je prilagođen za kopanje s obzirom na velike šape s jakim kandžama koje koriste kako bi kopale dugačke podzemne tunele s višestrukim izlazima, stvarajući kao rezultat krtičnjake na površini zemlje.
Krtice vole naseljavati umjereno vlažna i plodna tla, a izbjegavaju pjeskovita, poplavljena ili vrlo suha tla. Suprotno uvriježenom mišljenju, ovi sisavci se ne hrane korijenjem biljki već ih oštećuju tijekom kopanja. Umjesto biljki, krtice jedu gliste, male beskralježnjake, puževe, žabe, guštere, mrave, insekte i slične životinje koje žive u tlu. Hrane se svako 12 do 24 sata, a pošto jedu životinje koje su 85% sačinjene od vode, krtice zapravo ne piju vodu.
Krtice se pare u razdoblju između ožujka i svibnja, a ženke između travnja i lipnja na svijet donose od tri do pet mladih. Za otprilike 8 tjedana mladunčad se pretvara u odrasle krtice koje žive od 3 do 6 godina.

Prisutnost krtica

Ovi sisavci mogu učiniti poveću štetu u vrtovima i na poljoprivrednom tlu ili sportskim terenima zbog složenih tunela koje kopaju ispod površine ili duboko pod zemljom. Krtice su aktivne kroz cijelu godinu i koriste ove tunele za hranjenje i kretanje između površine i podzemnih gnijezda. Gnijezda od trave i lišća grade na otprilike 50 cm dubine, a u stanju su iskopati oko 5 metara u jednom satu. Očigledno je da njihova podzemna aktivnost nije vidljiva, ali jasan znak njihove prisutnosti su krtičnjaci i tuneli na površini, pukotine u tlu, oštećene ili raspadajuće biljke itd.

Suzbijanje

Iako mogu uzrokovati štetu i njihove iskopine vas smetati, krtice su zapravo korisne životinje koje drže populaciju insekata u tlu pod kontrolom i prozračuju ga svojim kopanjem.
Krtice su na listi ugroženih životinja i u Hrvatskoj su stoga zaštićene zakonom zbog čega ih se ne smije ubijati. Umjesto toga, kako bi se riješili krtica trebali biste koristiti druge metode poput hvatanja krtica ili ultrazvučne i vibrirajuće uređaje što odašilju niskofrekventne zvukove koji ih odbijaju. Dakle, najbolji način za riješiti se prisutnih krtica je pozivanje profesionalca za štetočine koji će osmisliti plan i ponuditi vam proizvode i metode potrebne za suzbijanje krtica.


LOKACIJA

Kromolj bb
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

Telefon: + 387 33 977 027
Mobitel: + 387 61 377 210

Email: [email protected]

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 08 - 16 sati
subota: 08 - 12 sati
nedjelja: hitne intervencije