Krpelji

CosmosolGroup - provođenje mjera sanitarne zaštite, dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, što podrazumjeva sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, te ekonomskih šteta koje mogu nastati djelovanjem glodavaca i drugih štetočina

Krpelji

Općenito

Najrasprostranjeniji krpelj u Europi je 'šumski krpelj' (Ixodes ricinus), vrsta tamno smeđeg krpelja koji kada se napuni krvlju postane svijetlo siv. ‘Šumski krpelji’ su paraziti koje pronalazimo u travi, grmlju, na livadama, pašnjacima i slično gdje prelaze na ljude i ostale sisavce poput pasa, mačaka, stoke itd. Kada se hrane, krpelji prenose bolesti poput Lajmske borelioze i krpeljnog meningoencefalitisa.

Opis, identifikacija i suzbijanje
Porodica: Ixodidae

Karakteristike

Postoji mnogo vrsta krpelja ali sve dijele svoje mjesto s paucima i ostalim članovima Arachnida razreda. Najrasprostranjeniji krpelj u Europi je 'šumski krpelj' (Ixodes ricinus), vrsta tamno smeđeg krpelja koji kada se napuni krvlju postane svijetlo siv. Odrasle ženke su oko 3 mm duge prije hranjenja i približno 200 puta veće ili oko 11 milimetara duge kada su site.
‘Šumski krpelji’ su paraziti koje pronalazimo u travi, grmlju, na livadama, pašnjacima i slično gdje prelaze na ljude i ostale sisavce poput pasa, mačaka, stoke itd. Preferiraju vlažan okoliš za život zbog čega ih rijetko nalazimo na suhom području Mediterana.
Kada se hrane, krpelji prenose bolesti poput Lajmske borelioze i krpeljnog meningoencefalitisa. Ipak, bolesti koje prenose krpelji uglavnom su lakša oboljenja i potrebno je oko dan i pol da nastupi zaraza jer tek kada krpelj počne piti krv se bakterije u njemu počnu razmnožavati. Zbog toga biste krpelje trebali odstraniti čim ih primijetite na ljudima ili životinjama.

Krpelji piju krv pomoću dugog usnog organa 'rilca' kojim prodiru u kožu domaćina na kojem ostaju otprilike tjedan dana. Oni koriste svoje zube kako bi se snažno zakačili za kožu domaćina tako da ih niti pokreti odnosno radnje poput psa koji se češe ne mogu odstraniti.
Kako ukloniti krpelja?

Uklanjanje krpelja s ljudi i životinja mora se izvesti pažljivo jer inače može doći do infekcije. Stoga, nemojte gnječiti krpelja ili koristiti alkohol, ulje i slično kako biste ga uklonili jer će se on zbog toga opustiti i povratiti u domaćina. Kao rezultat ovo može izazvati infekcije i prenijeti štetne bakterije u ugriznu ranu. Umjesto toga trebali biste krpelja čvrsto uhvatiti s dva prsta, ili ako je moguće pincetom, s glavninom pritiska kod glave i povući ga prema gore. Ponekad usta krpelja ostanu u koži, ali može ih se lako ukloniti sa steriliziranom iglom. Nakon što uklonite krpelja, trebali biste oprati i dezinficirati područje ugriza.
U slučaju zabrinutosti za zdravlje, žrtvu bi trebao pregledati doktor.

Životni ciklus

Nakon parenja ženke kroz otprilike 2 tjedna piju krv iz koje izvlače hranjive tvari, a povraćaju ostatak što izaziva upalu na mjestu ugriza. Nakon hranjenja odnosno kad postanu duplo veće one padaju na pod gdje polažu nekoliko tisuća otrovnih jajašaca i umiru. Ova jajašca izleći će se u ličinke koje će za 3-5 dana postati nimfe, a s vremenom će ove nimfe postati odrasle jedinke.

Najezda krpelja

Ako se u vašem domu razmnožavaju krpelji, oni vjerojatno polažu jajašca u različite dijelove njega, ali generalno govoreći preferiraju ih polagati između daščica parketa. Ako su se krpelji uspjeli nakotiti u vašem domu, vrlo vjerojatno ćete ih primijetiti na vama, vašim članovima obitelji ili vašim ljubimcima. Također postoji mogućnost pojave znakova nekih bolesti koje krpelji prenose, što obično uključuje bolove u tijelu, glavobolju, povišenu temperaturu, umor, a u tom slučaju se prvo trebate obratiti svom liječnikom.

Suzbijanje

Krpelji uglavnom ulaze u domove s ljubimcima i ostalim životinjama ili ljudima, a dovoljno je da unesete samo jednog krpelja u vaš dom da se nakote. Zbog toga biste uvijek trebali pregledati ima li krpelja na vama ili vašim ljubimcima prije nego uđete u dom, posebice ako ste bili u prirodi.
Ako u vašem domu ima krpelja koji nisu zakačeni za domaćina, možete koristiti usisavač kako biste ih uklonili, ali vrećicu iz usisavača poslije toga morate zatvoriti i baciti, po mogućnosti u vanjsku kantu za smeće. S druge strane, kada ste vi i vaši ljubimci van trebali biste nanijeti sredstvo za zaštitu od krpelja kako biste ih spriječili prije svega da uopće dođu do vašeg doma.
Isto tako biste trebali održavati okoliš oko vašeg doma držeći raslinje podšišanim kako u njemu ne bi prebivali krpelji i čisteći mjesta na kojima se možda skupljaju glodavci pošto su oni često domaćini krpeljima. Ako je to potrebno, moguće je primijeniti insekticide i unutra i van vašeg doma kako bi uništili krpelje, ali vjerojatno biste trebali pozvati stručnjaka za suzbijanje štetočina koji ih može primijeniti na najsigurniji mogući način, kao i ponuditi vam druge savjete i načine za uklanjanje krpelja.


Cosmosol Group vrlo aktivno i kontinuirano radi na analizi, rješenjima, zaštiti i prevenciji za sve sanitarne i DDD prijetnje, a za tretmane koristimo najkvalitetnija i u praksi provjerena ekološka sredstva, na način koji isključuje mogućnost incidenata, bez ometanja poslovanja s dužnom pažnjom prema imovini korisnika usluga, imajući u vidu posebnost svakog pojedinog objekta.

Na sve naše usluge, nudimo garanciju, jer nama je klijent na prvom mjestu! Kontaktirajte nas ODMAH.

Cosmosol Group d.o.o.
T: +387 61 377 210
F: +387 33 977 027
E: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
A: Kromolj bb, 71000 Sarajevo, BiH


LOKACIJA

Kromolj bb
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

Telefon: + 387 33 977 027
Mobitel: + 387 61 377 210

Email: [email protected]

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 08 - 16 sati
subota: 08 - 12 sati
nedjelja: hitne intervencije