Žižak

CosmosolGroup - provođenje mjera sanitarne zaštite, dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, što podrazumjeva sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, te ekonomskih šteta koje mogu nastati djelovanjem glodavaca i drugih štetočina

Žižak

Općenito

Žišci se razlikuju po boji i obliku od vrste do vrste, ali obično su oni tamno smeđi ili crni i oko 5 mm dugački. Žišci su generalno biljojedi zbog čega ih najčešće nalazimo u vrtovima i poljima ili u skladištima gdje uzrokuju mnogo štete na pohranjenim žitaricama. Žišci također mogu postati problem za kućevlasnike jer najesen često traže utočište za prezimiti zbog čega ulaze u domove gdje ostaju do proljeća kada odlaze.

Opis, identifikacija i suzbijanje

Karakteristike

Žižak je maleni kornjaš koji pripada porodici Curculionidae koja obuhvaća oko 60.000 vrsta ovih insekata. Žišci se razlikuju po boji i obliku od vrste do vrste, ali obično su oni tamno smeđi ili crni i oko 5 mm dugački. Osim toga, skoro svi imaju karakterističnu glavu u obliku surle koja je u nekih vrsta čak jednake duljine kao njihovo tijelo.
Žišci su generalno biljojedi zbog čega ih najčešće nalazimo u vrtovima i poljima ili u skladištima gdje uzrokuju mnogo štete na pohranjenim žitaricama. Najčešće vrste žižaka koje pronalazimo u skladištima su rižin žižak (Sitophilus oryzae) i žitni žižak (Sitophilus granarius).
Žišci također mogu postati problem za kućevlasnike jer najesen često traže utočište za prezimiti zbog čega ulaze u domove gdje ostaju do proljeća kada odlaze.
Životni ciklus

Životni vijek žižaka razlikuje se od vrste do vrste. Primjerice, životni vijek odraslog rižinog žiška može biti do dvije godine, dok žitni žižak uglavnom može poživjeti do 8 mjeseci. U svakom slučaju, ženke obje vrste polažu jajašca u jezgru zrna gdje žišci prolaze kroz sve faze njihovog razvoja. Jajašca ovih žižaka izlegnu se nakon nekoliko dana, a ličinke ostaju u zrnu oko mjesec dana zbog čega je jako teško primijetiti da su se nakotili.
S druge strane, kod nekih vrsta jajašca se izlegnu pod zemljom i hrane korijenjem biljke koju koriste kao domaćina prije nego što izađu van kao odrasle jedinke.

Najezda žižaka

Žišci u domove uglavnom ulaze u velikim količinama, a ako su prisutni u vašem domu, vidjet ćete mnoštvo njih svuda uokolo, najčešće na zidovima, prozorima i namještaju. Također ćete ih pronaći u hrani poput riže ili brašna koje ste pohranili, a u kojima oni žive i razmnožavaju se.

Suzbijanje

Za ukloniti žiške iz vašeg doma od pomoći vam može biti usisavač, ali imajte na umu da poslije usisavanja trebate baciti vrećicu iz usisavača u vanjski kontejner kako se žišci ne bi ponovno vratili u vaš dom. No, da bi izbjegli najezdu žiška, trebali biste provjerite ima li ikakvih napuklina ili rupica oko prozora i vrata i začepiti ih zato što ih žišci mogu koristiti kao ulaz u vaš dom.
U većini slučajeva žiške ćete pronaći u pohranjenim žitaricama. Pošto ih nalazimo u hrani koju bismo trebali jesti, korištenje insekticida da ih uništimo i nije baš neka opcija. Ipak, razmnožavanje žižaka možete spriječiti na različite načine poput zamrzavanja vaših žitarica i brašna na četiri dana što će ubiti jajašca, ličinke i odrasle žiške.
S druge strane, ako su se već razmnožili, jedini način da ih se u potpunosti riješite je da bacite zaraženu hranu. Isto tako, trebali biste pregledati žitarice i njihovo pakiranje kada ih kupujete, održavati mjesto gdje čuvate hranu čistim, kupovati manje količine hrane kako ne bi dugo stajala pohranjena i čuvati je umjesto u vrećama u staklenim, metalnim ili plastičnim posudama.

Ipak, ako pronađete žiške u vašem domu ili unutar pohranjenih žitarica, vjerojatno je pametno javiti se stručnjaku za suzbijanje štetočina zato što vas on može uputiti u pravilno pohranjivanje žitarica i brašna i pokazati vam metode i proizvode koje možete koristiti kako bi suzbijali žiške.

Vrste žižaka

Rižin žižak (Sitophilus oryzae) - Iako ne predstavlja nekakvu prijetnju za ljudsko zdravlje, ovaj žižak može uzrokovati ogromne gubitke hrane jer ga nalazimo u velikim količinama u uskladištenim proizvodima poput riže, pšenice, zobi, ječma i slično.

Brašnar (Tenebrionidae Family) - Ovo zapravo nije pravi žižak već crvenkasto smeđi kornjaš kojeg nalazimo u brašnu kojim se hrani.

Grahov žižak (Acanthoscelides obtectus) - Ovaj žižak poznat je kao destruktivna poljoprivredna štetočina koja napada suhi grah, leću i slično.

Žitni žižak (Sitophilus granarius) - Ovaj žižak učestala je štetočina diljem svijeta i poznat je po nanošenju štete pohranjenim žitaricama, pa tako i poljoprivredi generalno jer polaže jajašca u jezgru zrna.

Pamučni žižak (Anthonomus grandis) - Ovaj žižak vrsta je kornjaša koji se hrani pamukom pa je poznat po uzrokovanju velike štete plantažama pamuka. Odrasli pamučni žižak uglavnom je sivkaste boje, oko 6 mm dug i ima dugački nos.

Crna vinova pipa (Otiorhynchus sulcatus) - Obično jednostavno vinova pipa, ova vrsta žiška hrani se lišćem, stabljikama i korijenjem većine vrsta ukrasnih ili vrtnih biljaka, posebice onih koje rastu u posudama.

Rose Weevil (Merhynchites bicolor) - The rose weevil is mostly a reddish and black weevil with a long snout that is known to cause damage to roses by drilling and feeding on rose buds, calyx and peduncle.

Velika borova pipa (Hylobius abietis) - Ova vrsta kornjaša je štetnik koji uglavnom napada i uništava stabla bora i smreke.

Četverotočkasti žižak (Callosobruchus maculatus) - Ova vrsta žiška može biti ozbiljna skladišna štetočina jer polaže jajašca na suha zrna poput crnog graha, soje, slanutka, graška i slično, a njegove ličinke se razvijaju unutar zrna kojim se hrane.


Cosmosol Group vrlo aktivno i kontinuirano radi na analizi, rješenjima, zaštiti i prevenciji za sve sanitarne i DDD prijetnje, a za tretmane koristimo najkvalitetnija i u praksi provjerena ekološka sredstva, na način koji isključuje mogućnost incidenata, bez ometanja poslovanja s dužnom pažnjom prema imovini korisnika usluga, imajući u vidu posebnost svakog pojedinog objekta.

Na sve naše usluge, nudimo garanciju, jer nama je klijent na prvom mjestu! Kontaktirajte nas ODMAH.

Cosmosol Group d.o.o.
T: +387 61 377 210
F: +387 33 977 027
E: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
A: Kromolj bb, 71000 Sarajevo, BiH


LOKACIJA

Kromolj bb
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

Telefon: + 387 33 977 027
Mobitel: + 387 61 377 210

Email: [email protected]

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 08 - 16 sati
subota: 08 - 12 sati
nedjelja: hitne intervencije