Uholaža

CosmosolGroup - provođenje mjera sanitarne zaštite, dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, što podrazumjeva sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, te ekonomskih šteta koje mogu nastati djelovanjem glodavaca i drugih štetočina

Uholaža

Općenito

Uholaže zapravo ne ulaze u ljudske uši. Dapače, ovi nametnici čudnovatog izgleda su potpuno bezopasni za čovjek. Kliješta po kojima su karakteristične najčešće koriste za obranu i strašenje ostalih sitnih životinja. Uholaže obično jedu cvijeće, povrće i voće poput grožđa i jabuka zbog čega ih se često smatra štetnicima.

Opis, identifikacija i suzbijanje
Red: Dermaptera

Karakteristike

Suprotno popularnom vjerovanju, uholaže zapravo ne ulaze u ljudske uši. Ovi nametnici čudnovatog izgleda su potpuno bezopasni za čovjeka koji ih se usprkos tome često boji zbog zastrašujućih kliješta na njihovom zatku. Ipak, ova kliješta po kojima su karakteristične uholaže najčešće koriste za obranu i strašenje ostalih sitnih životinja, a rijetko kada ih koriste kao oružje kojim napadaju. Kliješta su kod mužjaka veća, a osim njih ovi nametnici prepoznatljivi su po svom vitkom, sjajnom, tamno smeđem do crnom tijelu od hitina koje je između 10-16 mm dugo. Uholaže imaju dugačka ticala i krila koja kada se rastvore podsjećaju na ljudske uši, što je osim legende o uholažama koje ulaze u uši vjerojatno porijeklo njihovog imena. U svakom slučaju one rijetko kada koriste krila i lete već su zapravo jako hitri šetači.
Tokom dana uholaže se rijetko viđaju jer žive ispod kamenja, lišća i ostalih tamnih i vlažnih mjesta iz kojih izlaze noću kada se hrane. Uholaže obično jedu cvijeće, povrće i voće poput grožđa i jabuka zbog čega ih se često smatra štetnicima. Međutim, one također jedu ličinke i jajašca ostalih kukaca i tako drže njihove populacije pod kontrolom zbog čega su isto tako i vrlo korisne.
Najčešća uholaža u Europi je obična uholaža Forficula auricularia.

Životni ciklus

Ženke uholaža proizvedu od 20-90 jajašaca odnosno generaciju godišnje, najčešće u proljeće, a polažu ih u 5-15 cm duboke rupe u zemlji. Zanimljivo je da ženke uholaža pokazuju roditeljske vještine koje su jako rijetke među insektima koji uglavnom izlegnu jajašca i odmah ih napuste. Tako uholaže čuvaju svoja jajašca od vlage i gljivica dok se ona ne izlegnu, a nakon toga one brinu o mladim ličinkama.
Ličinke uholaža razvijaju se oko 5 mjeseci tijekom čega se nekoliko puta presvlače prije nego postanu odrasle uholaže.

Najezda uholaža

U domovima uholaže često prebivaju u kuhinji, kupaonici i sličnim vlažnim mjestima, ali nije neuobičajeno da ih pronađete i u ostalim prostorijama. Često ih unosimo u dom s voćem i povrćem, ali one također ulaze u njega u potrazi za hranom i prikladnijim životnim uvjetima zbog čega su u nekim područjima postale kućne štetočine.
U ljetno vrijeme vas mogu ometati na balkonima, terasama, u dvorištima i slično gdje se nakupljaju pod svjetlom koje ih privlači ili pod stvarima koje ste ostavili van tijekom noći.

Suzbijanje

Ako su se u vašem domu namnožile uholaže, prva i presudna stvar koju trebate učiniti da biste ih uništili je pronaći njihovo mjesto skrivanja i uništiti ga. Drugim riječima, trebate provjeriti sva mračna i vlažna mjesta u vašem domu na kojima bi se uholaže mogle skrivati tijekom dana. Nakon što pronađete njihovo mjesto stanovanja trebali biste na njega primijeniti insekticide. Međutim, uholaže mogu biti aktivne u različitim dijelovima vaše kuće što iziskuje primjenu različitih insekticida. Stoga, u slučaju najezde uholaža, vjerojatno biste trebali pozvati stručnjaka za suzbijanje štetočina koji vam može dati potrebne proizvode, savjete i metode za učinkovito suzbijanje uholaža.
Što se tiče vanjskog prostora, trebali biste maknuti sva kamenja, nakupine drveća i slično dalje od vaše kuće, održavati stabla i vegetaciju oko nje podšišanima i očistiti prostor koji je okružuje od gnjilog organskog materijala. Također možete usmjeriti vanjska svjetla dalje od vaše kuće prema vrtu što će odvući uholaže prema tom mjestu. Generalno govoreći, trebali biste održavati prostor oko kuće čistim i suhim.


LOKACIJA

Kromolj bb
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

Telefon: + 387 33 977 027
Mobitel: + 387 61 377 210

Email: [email protected]

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 08 - 16 sati
subota: 08 - 12 sati
nedjelja: hitne intervencije