CosmosolGroup profesionalni DDD poslovi

Kvalitetna dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija i deviperacija ključni su elementi za očuvanje zdravlja i sigurnosti vašeg okruženja!

Deratizacija

Štetni glodavci, posebno štakori i miševi, stalni su pratioci čovjeka, široko su rasprostranjeni te nanose velike ekonomske ali i zdravstvene štete, budući da su prenosnici raznih zaraznih bolesti. Jedna od temeljnih usluga CosmosolGroup d.o.o. je deratizacija što je skup mjera i postupaka koji se sprovode u svrhu smanjenja populacije štetnih glodavaca: štakora, miševa i mišolikih glodavaca.

Pruža li vaš objekt štetočinama ono što im je potrebno?

Dovoljna je pojava samo jednog nametnika da vaše preduzeće doživi finansijske gubitke, pa ne čudi da cijela najezda nametnika može uveliko oštetiti njegovu reputaciju. S druge strane, jednom kada uđu unutra, štetočine se jako brzo razmnožavaju, što znači da ključ za njihovo suzbijanje leži prvenstveno u sprečavanju štetočina od ulaska u vaš objekat.

Štetočine mogu oštetiti vašu zaradu tako što:
• Oštećuju strukturu objekta
• Uzrokuju negativna iskustva klijenata
• Oštećuju materijale i inventar u objektu
• Šire zarazne bolesti
• Uzrokuju kršenje Pravilnika o sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima
• Uzrokuju trovanja hranom
• Uzrokuju pad poslovanja

Pruža li vaš objekt štetočinama ono što im je potrebno?

Ulazne tačke
Štetočine mogu ući u vaš objekat na mnogo načina, uključujući vrata, prozore, ventilacije, vodovodne instalacije, pukotine i rupe u zidovima odnosno podovima, ili putem isporuke robe od dobavljača.

Izvori vode
Štetočine svakodnevno trebaju vodu, što znači da su fontane, toaleti, oštećeni odvodi, kondenzirana voda iz klimatizacijskih sistema i ostale vrste vodovodnih cijevi pogodna mjesta za njihovo razmnožavanje.

Izvori hrane
Čak i neznatni higijenski propusti mogu postati izvor hrane za nametnike. Žohari naprimjer jedu gotovo sve; od kose do ljepila za kartonske kutije.

Mjesto prebivanja
Životni prostor glodavaca, žohara i ostalih štetočina su uska i tamna mjesta, pa tako malene pukotine ili napukline u vašem objektu mogu postati mjesto njihovog razmnožavanja i prebivanja.

Prostorije za klijente i radnike
Prostorije poput onih za odmor kritične su tačke izlaganja štetočinama. Zaštita klijenata i radnika od ružnih i po zdravlje opasnih izlaganja štetočinama je neophodna za uspješno poslovanje vašeg poduzeća i vaš krajnji cilj.

Okoliš u blizini objekta
Staro, vlažno drvo za ogrijev može biti nastanište štetočina. Truli dijelovi živučeg drveta također su stanovišta štetočina te se savjetuje da se takvi dijelovi saniraju.

Način rada: Procjena, provedba i kontrola to jest PPK

Bitno je naglasiti da je uspješno suzbijanje štetočina proces, a ne jednokratan događaj. Putem našeg programa integrirane kontrole štetočina mi ćemo napraviti plan zaštite koji je prilagođen upravo vašim potrebama i željama jer će se temeljiti kako na znanstvenim spoznajama, tako i na pojedinačnim inspekcijama u objektu.
Naše metode kombiniraju kontinuiranu i uzajamnu izmjenu djelatnosti procjene, provedbe i kontrole, zbog čega možete biti sigurni da će vaše poslovanje dobiti maksimalnu zaštitu uz minimalnu izloženost.

Javni prostori i sredstva za suzbijanje štetočina

Uz preventivnu deratizaciju, dodatnim postupcima kurativne deratizacije suzbija se problem povećane pojavnosti štetnih glodavaca u trenutku kada on nastupi.
Uz preventivne (npr. uklanjanje otpadaka), biološke (prirodni neprijatelji) i fizikalno-mehaničke (prepreke, ljepljive trake) metode suzbijanja štetnih glodavaca, najprimjenjivanija metoda deratizacije jeste, ipak, hemijska metoda, koja se zasniva na primjeni hemijskih sredstava, tzv. rodenticida

Po hemijskom sastavu rodenticidi su otrovi mineralnog, biljnog ili sintetskog porijekla, a prema načinu djelovanja razlikujemo sljedeće grupe rodenticida:
• akutni otrovi - visoko toksični, brzo djelovanje
• antikoagulanti - kumulativni učinak, prolongirano djelovanje
• kemosterilizanti - selektivni učinak
• plinovi - respiratorni unos, brzo djelovanje

Od rodenticida se zahtijeva da su učinkoviti u niskim koncentracijama, da u glodavaca izazivaju smrt što sličniju prirodnoj, da su prihvatljivi za glodavce te da ne izazivaju rezistenciju. Nadalje, rodenticidi u primijenjenoj koncentraciji ne smiju biti otrovni za ljude i domaće životinje te moraju imati dozvolu Ministarstva zdravstva. Sva navedena obilježja imaju i rodenticidi iz skupine antikoagulanata II. generacije, koje, u obliku gotovih rasutih ili krutih mamaca, tzv. meka, koristimo prilikom obavljanja usluge deratizacije.

Meka ili mamac je mješavina rodenticida i hrane kao nosača. Prema sastavu, odnosno strukturi hranjivog nosača, razlikujemo nekoliko tipova meke: meka sa svježom ili pokvarljivom hranom, meka sa žitaricama (rasuta meka), parafinizirana (kruta) meka, tekuća meka i prah (prašiva).

Pažljivo odabrana meka, ovisno o uvjetima koji vladaju na terenu, postavlja se u deratizacijske kutije s jasnim oznakama upozorenja i podacima pravne osobe koja obavlja uslugu deratizacije. Osim odabira atraktivne meke, za efikasno suzbijanje štetnih glodavaca, vrlo je važno deratizacijske kutije s mekom izložiti na dobro mjesto. Zato je za svaki objekat i teren potrebno izraditi tačan plan i raspored izlaganja meka (tzv. deratizacijska mapa), ovisno o mjestima najveće pojavnosti glodavaca te njihove puteve kretanja i zadržavanja, odnosno njihova skrovišta i rupe.

Na sve naše usluge nudimo garanciju, jer nama je klijent na prvom mjestu!

Cosmosol Group d.o.o.
T: +387 61 377 210
F: +387 33 977 027
E: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
A: Kromolj bb, 71000 Sarajevo, BiH


LOKACIJA

Kromolj bb
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

Telefon: + 387 33 977 027
Mobitel: + 387 61 377 210

Email: [email protected]

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 08 - 16 sati
subota: 08 - 12 sati
nedjelja: hitne intervencije