CosmosolGroup profesionalni DDD poslovi

specijalizirana kompanija za pružanje usluga iz oblasti sanitarne zaštite!

Zmije haraju Sarajevom

U Sarajevu su se pojavile zmije. Dana 9. juna zmija je uočena uz rijeku Miljacku na području sarajevskog naselja Otoka.

Dan poslije, u ulici Džamijska, u sarajevskom naselju Hrasno, u jednom haustoru vladala je prava uzbuna, jer je u ulaz ušla zmija i zavukla se ispod lima na stubištu.

Zmija je ušla u haustor nakon što je jedna stanarka, prilikom izlaska iz zgrade, stala na nju, srećom bez posljedica, a zmija je potom kroz otvorena vrata šmugnula u stubište.
Drama u Hrasnom

No, da nadležne očito pojava zmija pretjerano i ne brine pokazuje iskustvo kroz koje su prošli stanari. Naime, najprije su pozvali vatrogasce, ali oni su im rekli da nemaju ništa sa zmijama i da nisu nadležni.

Potom su pozvali Civilnu zaštitu Novo Sarajevo, ali oni su im rekli da imaju ugovor s firmom „Sanitacija“ koja bi se, kako su rekli, navodno trebala pobrinuti za ovaj problem.

U ovoj firmi im se, međutim, niko nije javio. Pozvali su još neka komunalna preduzeća da bi, nakon što su shvatili da niko neće reagirati, uzeli pravdu u svoje ruke i izbacili zmiju iz haustora. Zmija je inače bila duža od jednog metra.
Ne pomjerati se

Prošli mjesec i stanovnici Alipašinog požalili su se na sve veći broj zmija koje su se pojavile u njihovom naselju.

Zbog toga mnogi građani strahuju za svoju sigurnost.

U razgovoru za "Dnevni avaz“, dr. Kemal Kadrić, specijalista urgentne medicine, navodi da je u slučaju ujeda zmije najvažnije ne pomjerati se:

- Kada čovjek miruje i krvotok miruje, kada se čovjek kreće otrov hitno dolazi do vitalnih poruke. Odmah nazovite Hitnu pomoć. Seruma ima dovoljno, ali se on ne daje za svaki ujed, nego samo ako se procijeni od ljekara da je pacijent vitalno ugrožen. Nije svaka zmija otrovnica – navodi Kadrić.

I dok institucije prebacuju odgovornost jedna na drugu i za problem zmije očigledno niko nije nadležan, a Vlada KS za sve i ne haje, građanima izgleda jedino ostaje da budu oprezni i sami se zaštite.
14 vrsta

Podsjećamo, u Bosni i Hercegovini živi 14 vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice – poskok, šarka i vrlo rijetki balkanski šargan, dok je preostalih 11 neotrovno i bezopasno.

Sve tri vrste zmija otrovnica koje žive u BiH mogu se prepoznati po karakterističnoj cik-cak šari na leđima, trokutastoj glavi prije koje se tijelo jasno sužava, te po kratkom zdepastom tijelu.

Po obojenosti odstupa šarka, koja može biti i potpuno crna ili imati niz isprekidanih poprečnih pruga.


Cosmosol Group vrlo aktivno i kontinuirano radi na analizi, rješenjima, zaštiti i prevenciji za sve sanitarne i DDD prijetnje, a za tretmane koristimo najkvalitetnija i u praksi provjerena ekološka sredstva, na način koji isključuje mogućnost incidenata, bez ometanja poslovanja s dužnom pažnjom prema imovini korisnika usluga, imajući u vidu posebnost svakog pojedinog objekta.

Na sve naše usluge, pogotovo na tretmane protiv zmija i generalno deviperacije, nudimo garanciju, jer nama je klijent na prvom mjestu! Kontaktirajte nas ODMAH.

Cosmosol Group d.o.o.
T: +387 61 377 210
F: +387 33 977 027
E: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
A: Kromolj bb, 71000 Sarajevo, BiH


LOKACIJA

Kromolj bb
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

Telefon: + 387 33 977 027
Mobitel: + 387 61 377 210

Email: [email protected]

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 08 - 16 sati
subota: 08 - 12 sati
nedjelja: hitne intervencije