CosmosolGroup profesionalni DDD poslovi

specijalizirana kompanija za pružanje usluga iz oblasti sanitarne zaštite!

Najezda stršljena

NAJEZDA smrtonosnih stršljena dosegnula je svoj vrhunac u Slavoniji i Baranji, a samo jedan volonter, Ivica Mišin iz Tenje, ovoga je ljeta uklonio više od 300 njihovih gnijezda.

Već deset godina taj se Tenjac odaziva na pozive i spašava ljude od stršljena, no kaže kako građani i dalje ne znaju da se tim opasnim kukcima nikako ne smiju približavati, a kamoli ih napadati.

"Upozorio bih ljude da se ne upuštaju u bilo kakve akcije sami. Neki napucavaju loptu u gnijezda misleći da će se stršljeni valjda razbježati i više se neće vratiti, neki ih polijevaju vodom, udaraju letvama, skidaju gnijezda štapovima i slično, a neki ih pokušavaju prskati raznim sprejevima. Ljudi moraju znati da ni jedan sprej ne djeluje iste sekunde, nego stršljen nakon toga leti još 10 do 15 minuta, ali opasniji, jer je razjaren. Najefikasniji je trovalentni plin koji ja koristim i to u noćnim uvjetima kada su svi stršljeni u saću. I rad kosilica i druga buka može ih uznemiriti", kaže Ivica Mišin za Glas Slavonije.

Prema dostupnim podacima, u požešku bolnicu svakodnevno se jave tri ili četiri osobe zbog uboda stršljena, a u osječkoj bolnici situacija je tek neznatno bolja.

"U razgovoru s kolegicom koja radi u prijemu doznao sam kako ima zapažanja da im dolazi malo više pacijenata s ubodima stršljena nego ranije, ali uglavnom je riječ o lokalnim reakcijama, odnosno bez alergijske reakcije ili anafilaktičkog šoka. Ništa nije epidemijski, no kolegica kaže da joj u svaku smjenu dođe po jedno ili dvoje, a ja sam baš u četvrtak navečer imao pacijenta sa žešćom reakcijom, ali sve je dobro prošlo. Kao prevenciju najbolje je koristiti repelente i stršljene ne dirati", kaže Srđan Čalošević, pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijema u KBC-u Osijek.


LOKACIJA

Kromolj bb
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

Telefon: + 387 33 977 027
Mobitel: + 387 61 377 210

Email: [email protected]

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 08 - 16 sati
subota: 08 - 12 sati
nedjelja: hitne intervencije