Žohari

CosmosolGroup - provođenje mjera sanitarne zaštite, dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, što podrazumjeva sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, te ekonomskih šteta koje mogu nastati djelovanjem glodavaca i drugih štetočina

Žohari

Općenito

Tijela žohara se razlikuju od vrste do vrste. Generalno govoreći njihova tijela su masna, jajasta, ali spljoštena. Njihova temperatura tijela ovisi o okolnoj temperaturi. Neke vrste žohara imaju krila, ženke žohara nemaju krila i u većini slučajeva su veće nego mužjaci. Žohari mogu naseliti Vaš dom ulazeći kroz različite procjepe, odvodne cijevi, kanalizacijske cijevi, ventilacije itd. Također ih možete slučajno unijeti s kutijama, vrećama, namirnicama i sličnim stvarima koje unosite unutra. Kuće i stanovi idealna su lokacija za žohare. Hrane se mrvicama i ostacima hrane. U takvim uslovima aktivni su cijele godine.

Identifikacija žohara

Žohari se razlikuju u veličini i dužini, od onih koji su preko 5 cm dugi, poput nekih tropskih vrsta, do onih koji su oko 2 cm dugi. Tijela su im masna, jajasta, ali spljoštena.
Imaju malu glavu i usta na njenoj donjoj strani, dva ticala, pločasti štit na njihovom grudnom košu i set nazubljenih nogu pomoću kojih se mogu brzo kretati po različitim površinama
Također imaju jastučiće na donjim člancima njihovih nogu, zbog čega ih također nalazimo na zidovima ili stropovima. Neke vrste imaju krila, a u nekim slučajevima ih imaju samo mužjaci. Svakako, žohari rijetko koriste krila, posebno za letjeti. Ženke žohara u većini slučajeva su veće od mužjaka

Jajašca žohara obložena su tvrdim, smeđim, ovalnim omotom (ootheca) koji ih štiti. Nimfe (razvojni stadij) izgledaju poput odraslih jedinki, ali nemaju krila i nisu tako tamne boje, a zrele odrasle jedinke postat će nakon što nekoliko puta presvuku kožu.

Najraširenije vrste žohara u BiH su njemački žohar (Blatella germanica) i orijentalni žohar (Blatta orientalis). Njemački žohari su smeđi i oko 1.3 do 1.6 cm dugi, dok su orijentalni žohari veći i crni.

Nekoliko činjenica o žoharima

Žohari su insekti (razred Insecta) koji pripadaju redu Blattaria. Oni postoje od vremena dinosaura. Mogu živjeti oko 2 tjedna bez vode i mogu trčati do 4.8 km na sat. Žohari stvaraju neugodan miris i mogu proizvoditi zvukove poput cvrkutanja. Često ih nalazimo u kućama i zgradama koje su za njih izvor hrane i skloništa, ali u ovakvim stambenim prostorima ih se smatra štetočinama. U domovima ih tako uglavnom nalazimo u prostorijama koje su vlažne ili ih opskrbljuju hranom, poput kuhinja i kupaona. Zbog toga ih također često nalazimo i u restoranima.

Postoji nekoliko bitnih stvari koje biste trebali imati na umu kada govorimo o žoharima i suzbijanju žohara jer, jednom kada uđu u Vaš dom, ove štetočine mogu postati ogroman problem:

Pristup
Žohari mogu naseliti Vaš dom ulazeći kroz različite procjepe, odvodne cijevi, kanalizacijske cijevi, ventilacije itd. Također ih možete slučajno unijeti s kutijama, vrećama, namirnicama i sličnim stvarima koje unosite unutra.

Pogodni uslovi
Stan ili kuća savršena su mjesta za stanovanje žohara jer unutar njih oni uživaju u mrvicama i ostacima hrane, imaju dovoljno vlage i vode za opstanak i sigurni su od predatora. Kao rezultat toga, u njima su žohari čest aktivni tijekom cijele godine.

Razmnožavanje
Žohari se razmnožavaju jako brzo, što znači da susret s jednim znači da se možda trenutno masovno razmnožavaju u zidovima, pukotinama i ostalim mjestima u Vašem domu koja im možda pružaju utočište.

Skrivanje
Imajte na umu da su žohari aktivniji noću, zbog čega su možda prisutni iako ih još niste vidjeli. Međutim, ako vidite žohara tijekom dana, to može biti znak velikog legla u nekom skrivenom mjestu u Vašem domu koje je postalo prenaseljeno žoharima.

Alergijske reakcije
Mrtvi žohari, žoharski izmet i ostaci kože mogu izazvati alergijske reakcije, posebice kod djece ili osjetljivih odraslih osoba.

Važnost profesionalnog suzbijanja štetočina
Žohari se ponekad mogu doimati nemogućima za pronaći jer su vrlo dobri skrivači. Isto tako, njihova jajašca su vrlo otporna i mnogi proizvodi koje možete kupiti u trgovinama ih ne mogu uništiti. Stoga, za učinkovitu borbu protiv žohara, potrebni su posebni proizvodi i oprema, poput zamki, kao i znanje i iskustvo.


Cosmosol Group vrlo aktivno i kontinuirano radi na analizi, rješenjima, zaštiti i prevenciji za sve sanitarne i DDD prijetnje, a za tretmane koristimo najkvalitetnija i u praksi provjerena ekološka sredstva, na način koji isključuje mogućnost incidenata, bez ometanja poslovanja s dužnom pažnjom prema imovini korisnika usluga, imajući u vidu posebnost svakog pojedinog objekta.

Na sve naše usluge, pogotovo na tretmane protiv žohara, nudimo garanciju, jer nama je klijent na prvom mjestu! Kontaktirajte nas ODMAH.

Cosmosol Group d.o.o.
T: +387 61 377 210
F: +387 33 977 027
E: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
A: Kromolj bb, 71000 Sarajevo, BiH


LOKACIJA

Kromolj bb
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

Telefon: + 387 33 977 027
Mobitel: + 387 61 377 210

Email: [email protected]

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 08 - 16 sati
subota: 08 - 12 sati
nedjelja: hitne intervencije