CosmosolGroup profesionalni DDD poslovi

nametnici protiv kojih se borimo!

Općenito

Pripadnici su istog razreda kao i grinje. Postoji puno vrsta grinja ali svi su iznimno male veličine; imaju osam nogu i prednji dio tijela koji je odijeljen od stražnjeg dijela odnosno abdomena. Neke vrste grinja poznate su kao uzročnici zdravstvenih problema kao što su osipi i ostala kožna oboljenja, astma i slične alergijske reakcije.
Jedna od najraširenijih vrsta grinja je kućna prašinska grinja koja se hrani otpalom ljudskom kožom i kosom koja se nakuplja u prašini na namještaju.

Opis, identifikacija i suzbijanje
Podrazred: Acari

Karakteristike

Poput krpelja, grinje su pripadnici Arachnida razreda, točnije Acari podrazreda. Postoji skoro 50 0000 vrsta grinja i većina njih su mikroskopske veličine, obično od 0,2 – 0,3 mm dužine. Neke vrste su predatori koji se hrane ostalim grinjama, neke od njih se hrane trulim životinjskim materijama ili se hrane biljkama, a neke vrste grinja su paraziti koji se hrane krvlju, kožom i keratinom.
Grinje imaju tijelo poput ostalih pripadnika Arachnid razreda, što znači da imaju osam nogu i prednji dio tijela zvan prosoma koji je odijeljen od stražnjeg dijela odnosno abdomena.
Iako je većina vrsta grinja neopasna za ljude, oko 250 vrsta grinja poznate su kao uzročnici zdravstvenih problema kod ljudi i životinja poput osipa i ostalih kožnih oboljenja, astme i sličnih alergijskih reakcija itd., dok se neke vrste grinja smatra poljoprivrednim štetnicima jer oštećuju biljke.
Jedna od najraširenijih vrsta grinja je kućna prašinska grinja Dermatophagoides pteronyssinus) koja se hrani otpalom ljudskom kožom i kosom koja se nakuplja u prašini na namještaju.

Životni ciklus

Grinje uglavnom žive od jednog do četiri tjedna i njihov životni vijek sastoji se od četiri faze: jajašce, ličinka, nimfa i odrasla jedinka. Generalno govoreći, one žive u tlu, vodi ili kao paraziti na biljkama i sisavcima, a ako su uvjeti povoljni, njihov broj se može brzo povećati ili čak izmaći kontroli u nekim slučajevima.
Najezda grinja

Zbog toga što su malene, većinu grinja je teško vidjeti golim okom, ali ponekad se mogu primijetiti njihova kretanja po površinama, pogotovo ako su grinje jarko obojene poput crvenih grinja.
Suzbijanje

Kako biste suzbili grinje u vašem domu trebali biste redovito brisati prašinu s vlažnom krpom i usisavati vaš dom jer grinje često nalazimo u tepisima, odjevnim predmetima i ostalim tkaninama, kao i u prašini koja se nakuplja na namještaju.
I vaš krevet možete zaštiti od grinja tako da redovite čistite madrac, jastučnice, deke i posteljinu, i to koristeći u ove svrhe najvruću vodu koju tkanina može podnijeti kako bi ubili grinje u njoj.

Također trebate održavati nisku vlažnost u vašem domu jer grinje uspijevaju u vlažnim i toplim okruženjima, što je razlog zašto se mogu previše nakotiti u vašem domu, posebice u vašem krevetu.
Ako se ne možete riješiti grinja usprkos vašim naporima za održavanje čistoće, trebali biste se javiti stručnjaku za suzbijanje štetočina jer svaka vrsta grinje zahtjeva drugačiju metodu istrebljenja. Stoga, stručnjak za štetočine identificirat će vrstu grinja koje se razmnožavaju u vašem domu i osmisliti plan za njeno suzbijanje. Ako je potrebno, stručnjak će na siguran način primijeniti kemikalije kako bi uništio grinje. S druge strane, ako su se grinje nakotile na vašoj koži ili koži vašeg ljubimca, trebali biste se javiti vašem doktoru ili veterinaru.


LOKACIJA

Kromolj bb
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

Telefon: + 387 33 977 027
Mobitel: + 387 61 377 210

Email: info@cosmosolgroup.com

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 08 - 16 sati
subota: 08 - 12 sati
nedjelja: hitne intervencije